(Falun inkább tútús zsömle,túrús zsömlye)
Kellékei:olyan 10-12 szikkadtabb zsömle,fél kiló túró,nagy pohár tejföl(ami ízlés szerint lesz sok,kevés,vagy elég)2 tojás,só,sok tej,olaj v.zsír.
A zsömléket félbe vágjuk,belsejüket közepes mértékben kiszedjük-kapirgáljuk,a maradékot bemártjuk tejbe,gyengén kicsavarjuk(el ne szakadjon,bár megtámasztják majd egymást)és a kiolajozott/zsírozott tepsibe rakjuk.
Szorosan egymás mellé tesszük őket,ha tele a tepsi,jöhet a töltelék:túró,tejföl,tojás,só és a zsemlék kikapart belseje.Ezeket összekeverjük alaposan,ha túl hígnak tűnik,lehet még sűríteni egyébbel,pl.kenyérbél,vagy pici gríz.Akár zsemlemorzsa is jó,de az jobban meglátszik benne.
Ha kész,picit megspricceljük olvasztott zsírral vagy olajjal és nagy lángnál sütjük 30-40 percig.Ha az alja kicsit ropogósan kérges lesz,akkor a legfinomabb.
Hidegen is jó,én gyerekkoromban mindig ezt kértem egyik mamámtól,hármasával-négyesével ettem,1-2-vel a kezemben sose indultam ki az utcára játszani:D:D.
Ami kimaradt:ha úgy sikerült tölteni(aránylag laposra elég persze)hogy a zsemle széle itt-ott kikandikál a túró alól,akkor még ezeket a részeket meg szoktam sós tejföllel kenni.